Δείτε πως καταλήγει η "μάχη" μεταξύ ενός κυττάρου του ανοσοποιητικού μας συστήματος (λεμφοκυτταρο-Τ, με μωβ) και ενός καρκινικού κυττάρου ωοθηκών (με πράσινο).
Το Τ-κύτταρο αναγνωρίζει κ "κολλάει" πάνω στο καρκινικό, εκκρίνει ειδικές τοξίνες κ το οδηγεί στην αυτοκαταστροφή!
1/🧵
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει εχθρούς, και τις περισσότερες φορές κάνει ήσυχα τη δουλειά του χωρίς εμείς να παίρνουμε χαμπάρι.
Παρ'όλα αυτά, ο καρκίνος έχει δύο δυνατά όπλα: τις μεταλλάξεις και το μικροπεριβάλλον.
2/
Με το πρώτο ο καρκίνος καμουφλάρει τα χαρακτηριστικά του ώστε να αποτραπεί η αναγνώρισή του από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με το δεύτερο, δημιουργεί ειδικές συνθήκες στο μικροχώρο του, με ουσίες που εκκρίνει για να αποτρέψει την προσέγγιση των ανοσοκυττάρων.
Όλα αυτά, και άλλα τρικ που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καρκίνος, μπορούν είτε να καταστήσουν το ανοσοποιητικό πολύ λιγότερο αποτελεσματικό, ή να το εξουθενώσουν & να το εξαντλήσουν από τη δύναμή του και να εκμεταλλευτούν τον χρόνο αυτόν για να αναπτυχθεί σε όγκο.
Δείτε για παράδειγμα αυτό το βίντεο, με ίδιου-τύπου κύτταρα.
Δείτε πόσα κύτταρα-Τ πρέπει να "πολεμήσουν" με ένα μόνο καρκινικό κύτταρο, να το βομβαρδίσουν με τοξίνες, ώστε να καταστραφεί. Πολλές φορές παίρνει περισσότερο χρόνο και "πόρους" για να τα καταφέρει το ανοσοποιητικό..
Αυτό που κάνουν οι επιστήμονες είναι να μελετούν αυτή τη "μάχη" για να αποκρυπτογραφήσουν κ να βρουν τις συνθήκες που χρειάζονται για να κερδίσει το ανοσοποιητικό.
Αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε φάρμακα που θα δώσουμε σε ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό θέλει βοήθεια.
Στο δικό μας εργαστήριο πχ, προσπαθούμε να δουμε αν υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούμε ήδη στην κλινική για άλλες ασθένειες, που μπορούν να βοηθήσουν τα κύτταρα-Τ εναντίον κάποιων τύπου καρκίνου.
Ποια φάρμακα είναι αυτά;
Πως βοηθούν;
Αυτά τα ερωτήματα μας ενδιαφέρουν.
Κάποιες φορές οι απαντήσεις υπάρχουν στη φύση.
Σε πρόσφατη δημοσίευσή μας δείξαμε ότι όταν βάζουμε την ρασβερατρόλη (μια φυσική φαινόλη που βρίσκεται στα σταφύλια κ στα φρούτα του δάσους) μέσα σε ένα ειδικό πολυμερές νανοσωματίδιο, αυτή στοχεύει & καταστρέφει καρκινικά κύτταρα.
Είναι ενδιαφέρον ερώτημα, το κατά πόσο τέτοιες φυσικές ουσίες ή γνωστά μας φάρμακα μπορούν να παίξουν συνεργιστικό ρόλο μαζί με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν τα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.
Όλα αυτά, και άλλα περισσότερα, απαιτούν τη χρηματοδότηση της βασικής προ-κλινική έρευνας, ως επένδυση για τις ανακαλύψεις και θεραπείες του μέλλοντος!
Ότι χρήματα επενδύουν οι κυβερνήσεις στη βασική έρευνα, έρχονται πίσω στο δεκαπλάσιο στο μέλλον με κλινικές εφαρμογές.
ΥΓ1: τα παραπάνω βίντεο τα έβγαλε ο καταπληκτικός @RitterLab.
Στηρίζουμε τους επιστήμονες που μοιράζονται ανοιχτά τα ευρήματά τους και επικοινωνούν με το ευρύ κοινό, φέρνοντας την κοινωνία πιο κοντά στην επιστήμη.