Thread για την τουρική μειονότηα της Δυτικής θράκης, που αν θέλουμε να λεγόμαστε κανονικοί Ευρωπαίοι πολίτες του 21ου αιώνα, πρέπει να κόψουμε τις ανοησίες περί "μόνο μουσουλμανικής" και να τους αφήσουμε να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν και επιθυμούν:
Πρώτα, στα δύο κείμενα με τίλτο «Συνθήκη της Λωζάνης», Ιαν/Ιούλ 1923, διαβάζουμε:
– «τουρκικών πληθυσμών» (τίτλος της Σύμβασης),
– «τούρκοι» (Σύμβαση, άρθρο 2),
– «τούρκοι κάτοικοι» (Συνθήκη, άρθρο 3),
– «τούρκοι» (Συνθήκη, άρθρο 142).
Η ίδια η σύμβαση ονομάζεται "Ανταλλαγή Ελληνικών & Τουρκικών πληθυσμών". Και μέσα στο κείμενο οι όροι Τούρκοι και μουσουλμάνοι χρησιμοποιούνται interchangeable ο ένας στη θέση του άλλου. Είναι αστεία πλέον αυτή στρουθοκαμηλική υποκρισία. Τούρκοι νιώθουν, άρα Τούρκοι είναι, -τέλος
Αλλά τον χαρακτηρισμό «Τούρκοι» για τους μειονοτικούς πολίτες της Δυτικής Θράκης & την ονομασία «τουρκική» για τη μειονότητα είχε υιοθετήσει ο ίδιος ο εθνάρχης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, & μάλιστα κατά τις επίσημες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ
στο Μοντρέ της Ελβετίας (10-11/03/1978).
Σύμφωνα με το κείμενο που περιλαμβάνεται στο δημοσιευμένο «Αρχείο Καραμανλή» (τ. 10, σ. 134-135), ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε δηλώσει τα ακόλουθα στον Τούρκο ομόλογό του:
«Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των μειονοτήτων, η δική μας πλευρά είναι εκείνη που θα πρέπει να εγείρει θέμα. Η εξέλιξις του προβλήματος αυτού έχει ως εξής: Οταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, υπήρχαν 111.000 Ελληνες εις την Τουρκία και 106.000 Τούρκοι εις Ελλάδα.
Σήμερα υπάρχουν 10.000 Ελληνες στην Κωνσταντινούπολη και 120.000 Τούρκοι στην Ελλάδα.
Με αποτέλεσμα η ισορροπία που προεβλέπετο στην Συνθήκη της Λωζάννης ανετράπη εναντίον μας. Το μόνο θέμα που μπορεί να εγερθεί στο σημείο αυτό είναι η επαναφορά της ισορροπίας αυτής. Δεν είχα ποτέ την πρόθεση, ως Κυβέρνησις, να ενοχλήσω την τουρκική μειονότητα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 300 τουρκικά δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια, 280 τεμένη, 7 περιοδικά στην τουρκική και 2 βουλευτές, αμφότεροι στην αντιπολίτευση, ένας του φιλοχουντικού κόμματος και ένας του κόμματος του Κέντρου.
Επαναλαμβάνω ότι, αν σημειώθηκαν οποιεσδήποτε υπερβολές απ’ τις τοπικές αρχές, είμαι πρόθυμος να τις συζητήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνησις έχει πολιτική διωγμού. Σας διαβεβαιώ ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να προλάβω τέτοιες υπερβολές».
Αυτά έλεγε ο Καραμανλής το 1978 στον Ετσεβίτ.
Οποιος θέλει τις σελίδες από το Αρχείο Καραμανλή με τα πρακτικά όπου ο εθνάρχης μιλούσε για Τούρκοι, ας πει.
Αλλά και το 1988 ο Αρειος Πάγος ονόμαζε 'Τούρκο' τον Σαδίκ διά του προέδρου του Ιωάννη Γρίβα που έγινε και πρωθυπουργός.